Google dreigt China te verlaten

Opmerkelijk nieuws gisteren in de kranten: internetgigant Google dreigt om China te verlaten. Reden voor het dreigement is het hacking-offensief van Chinese zijde: de voorbije weken werden verschillende Google-accounts van mensenrechtenactivisten gekraakt vanuit China. Daarbij werd onder andere mailverkeer onderschept. De reactie van Google was daarop dat ze niet langer bereid waren de Chinese Google te censureren - zoals overigens al enkele jaren het geval is - en eventueel het land te verlaten.

Hoogstwaarschijnlijk was dit vooral een dreigement om de actie van China in de schijnwerpers te zetten voor het internationale nieuws. De kans dat Google effectief Google.cn off-line zou halen, is klein. Google zou daarmee de markt overlaten aan concurrenten zoals Microsofts zoekmachine Bing.

China is overigens niet van plan zich te schikken naar Google. Vandaag werd bekend dat China meer wil weten over de plannen van Google. Of deze discussie zal escaleren, valt af te wachten. Wordt ongetwijfeld vervolgd de komende weken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten