LIBIS technische partner van Flandrica

Flandrica.be is een portaalsite waarin je allerlei topwerken uit Vlaamse erfgoed-bibliotheken terugvindt. Deze site is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en haar zes partnerbibliotheken. Samen werkten zij aan het tot stand komen van deze online erfgoedbibliotheek die de ambitie heeft het rijke Vlaamse bibliotheek-erfgoed zo breed mogelijk te verspreiden. Zo wordt vanuit Flandrica.be ook een doorstroming naar Europeana.eu gerealiseerd.

LIBIS werkte mee aan de technische uitvoering van deze portaalsite. Hiervoor werden ondermeer applicaties uit Heron benut.  Omeka is speciaal ontworpen voor het in de kijker stellen van collecties, vandaar dat er voor de creatie van de  Flandrica portaalsite gebruik is gemaakt van Omeka.  Voor de opslag van het beeldmateriaal werd er met DigiTool gewerkt, een belangrijk voordeel van DigiTool is dat beelden eenvoudig in het juiste formaat kunnen worden weergegeven op de portaalwebsite. 

Digitale tentoonstelling

Via Flandrica.be kan het grote publiek op verschillende manieren kennismaken met de erfgoedschatten uit de bibliotheken: via zoekboxen, een tijdsbalk en een kaart van België. Daarnaast biedt het portaal digitale tentoonstellingen aan, telkens rond een populair thema.

Het team van LIBIS zorgde voor de technische ontwikkeling van dit portaal, een huzarenklus waarbij de verschillende standaarden en zoekinterfaces van de bibliotheken op elkaar afgestemd moesten worden. Naast de coördinator digitalisering waren vanuit de universiteit ook catalografen, erfgoedmedewerkers, bibliothecarissen, het scanatelier en de juridische dienst betrokken bij het project.


Het Radio 1-programma "De Ochtend" wijdde een item aan Flandrica"


Foto: Toespraak door rector Mark Waer (c) KU Leuven - Rob Stevens

Foto: Toespraak door minister Joke Schauvliege (c) KU Leuven - Rob Stevens
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten