Europeana Inside en de rol van LIBIS

Wat is Europeana?
Europeana is een portaalsite waar het grote publiek maar ook experten toegang krijgen tot ons rijke, Europese culturele en wetenschappelijke erfgoed.  Op dit moment telt deze portaalsite ongeveer 20 miljoen digitale objecten, tegen 2014 is het streefdoel om 25 miljoen objecten beschikbaar te maken.

Europeana Inside algemeen

Europeana Inside is een technisch project in Europeana, LIBIS werkt mee aan dit project binnen Europeana dat als doel heeft het proces van het aanleveren van materiaal te vereenvoudigen. Door het maken van  een Europeana Connection kit kunnen de gegevens van een erfgoedinstelling op een eenvoudige manier naar Europeana gestuurd worden. Het innoverende van de Connection kit is dat er verrijkte informatie ook terug zal vloeien naar de erfgoedinstellingen.
 
Het project loopt van april 2012 tot september 2014 en is een samenwerking tussen een 26-tal partners, zowel technische als inhoudelijke partners.  De inhoudelijke partners zijn voornamelijk musea uit heel Europa, maar ook archieven waaronder KADOC en uiteraard zijn nieuwe partners musea, bibliotheken, archieven en erfgoedinstellingen steeds welkom.  De technische partners zijn voornamelijk leveranciers van collectiebeheersystemen.   Er zijn 4 partners uit BelgiĆ«, naast KULeuven/LIBIS is er ook het museum voor Natuurwetenschappen, KMKG en IBBT.

LIBIS en Europeana
LIBIS werkt mee aan de connection kit om de verbinding tussen de door LIBIS aangeboden systemen en Europeana te vergemakkelijken. Zo worden de Ex Libris systemen (Digitool/Rosetta, Aleph/Alma en Limo) en ColllectiveAccess verbonden via de Connection Kit met Europeana. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met partners binnen en buiten de KULeuven. 
Binnen KU Leuven:
KADOC zal inhoud leveren aan Europeana om de connection kit te testen, ze zullen 10 000 affiches uit hun collecties aanleveren. Ook de functionele specialisten van de Universiteitsbibliotheek werken mee om de behoeften voor de connection kit uit te werken.

Externe partners:
-          LIBIS-net partner "Het Museum voor Natuurwetenschappen" (RBINS) levert ook inhoud aan het project.  Zij zullen via de LIBIS systemen 3000 gedigitaliseerde afbeeldingen leveren uit verschillende collecties.

-          LIBIS heeft aan Erfgoedplus.be gevraagd om hen te ondersteunen in dit project, zij hebben namelijk reeds jarenlange ervaring met het leveren van inhoud aan Europeana.  Daarnaast zal Erfgoedplus.be ook helpen om de specificaties van de connection kit te omschrijven.

Meer informatie
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten