Gegevens van de LIBIS-Net bibliotheken beschikbaar via JSON

Het adres, het telefoonnummer, de openingsuren, … zijn typisch gegevens die op verschillende pagina’s van een bibliotheekwebsite worden herhaald. Meestal zijn deze gewoon verwerkt in een statische HTML-pagina, wat tot gevolg heeft dat deze telkens stuk voor stuk moeten aangepast worden als er iets aan die gegevens wijzigt. Tegelijk moeten deze gegevens aanwezig zijn in het bibliotheeksysteem om een goed werkende circulatiefaciliteit te kunnen garanderen.

Het is nu mogelijk om op een eenvoudig wijze deze gegevens op de verschillende plaatsen up-to-date te houden. Daartoe werd het cgi-script li.pl uitgebreid zodat deze JSON ondersteund. Dit werkt als volgt:

Voeg “&output=json” toe aan de URL http://opac.libis.be/cgi-bin/li_code.pl?library=VLEK&language=DUT.
Het cgi-script zal nu een json-object genereren. Optioneel kan er een callback funtie worden toegevoegd. Bijvoorbeeld: http://training.libis.be:8992/cgi-bin/li_code.pl?library=WBIB&language=DUT&output=json&callback=jsonbibinfoparser.

Deze uitbreiding biedt de mogelijkheid om via javascript in eender welke webpagina gebruik te maken van de gegevens uit ALEPH. Hierdoor is er één centrale plaats waar deze gegevens worden onderhouden. Dit maakt het up-to-date houden van je website echt kinderspel!


Meer info over JSON is beschikbaar op http://json.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten