Internet: een recht in Europa

De Europese Commissie heeft de nieuwe regels voor de Telecommarkt verworpen, voornamelijk omdat in die regelgeving een omstreden wet verwerkt zat die het mogelijk maakte om illegale downloaders de toegang tot internet te ontzeggen. Deze regel, ontstaan in Frankrijk, komt er dus voorlopig niet. De rechten van de internetgemeenschap worden op deze manier gegarandeerd.

Vooralsnog toont dit vooral aan dat de regelgeving rond internetgebruik tout court hopeloos achterop hinkt op de realiteit. Illegale downloads bestaan al jaren, maar een consequente wetgeving is er nog steeds niet. Hoe men een dergelijk verbod zou regelen, lijkt al even vaag. Via een verbod op een Internetabonnement? Verboden toegang tot bibliotheken met de mogelijkheid te surfen? En de resultaten zouden nog desastreuzer zijn: geen toegang meer tot Open Vlacc, PBS Vlaams Brabant, of de LIBISnet-catalogus!!

In Belgiƫ is het de organisatie BAF (Belgian Anti-Piracy Federation) die een oogje in het zeil houdt over piraterij op internet en daarbuiten. Hun rol is (noodgedwongen) vooral informatief, gezien de beperkte middelen die zij hebben om piraterij effectief te beboeten. Een recent onderzoek van hen toont aan dat maar liefst 90% van de Belgische studenten al illegale downloads uitgevoerd heeft, vaak zelfs onwetend. Meer informatie over illegale downloads vind je op de website van BAF

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten