Back to the sixties

Het is deze maand precies 40 jaar geleden dat de mens voet zette op de maan. Zelfs nu de technologie van toen behoorlijk voorbijgestreefd is, blijft het een legendarische gebeurtenis die bij velen tot de verbeelding spreekt. Dit stukje geschiedenis kan men nu opnieuw beleven dankzij de presidentiële bibliotheek en museum van JFK. Kennedy was immers de president die de aanzet had gegeven tot de missie naar de maan. Je kan de hele Apollo 11 missie momenteel herbeleven op de website wechoosethemoon.org. Elke fase van de ruimtereis wordt er opnieuw in scene gezet, ondersteund door prachtig video- en fotomateriaal. Dit maakt het tot een prachtig project, dat aantoont hoe bibliotheek- en archiefmateriaal op een verfrissende manier het grote publiek kan bereiken.

Bovendien kan je de missie in real-time volgen via Facebook, MySpace en Twitter. Een aanrader!

ALEPH tip zoeken: logische databases

Bij het zoeken in de ALEPH GUI kan je vooraf je zoekresultaten beperken tot een bepaalde instelling (per instelling is er een logische database aangemaakt). Dit doe je door de desbetreffende database te selecteren in de dropdownlijst (Base) op één van de drie zoektabbladeren (Advanced Search, Multi-base CCL Search of Multi-field Search).

Staat jouw logische database nog niet in de lijst? Wil je de volgorde veranderen? Of is de bewoording niet duidelijk? Dan moet je het bestand Searbase.dat op je PC editeren. Dit bestand staat in de directory C:\LBS18_P\alephcom\tab.
Kolom 1 bevat de bewoording die je ziet in de dropdownbox in de ALEPH client (en die je met inachtneming van het aantal maximum karakters naar believen kan aanpassen), kolom 2 bevat de code van de logische database, en kolom 3 bevat de code van de “Library” waarin de logische database zich situeert (in principe LBS01 voor een “gewone” logische database per instelling).
Je editeert het bestand best met Notepad en zorg ervoor dat alles netjes in de kolommen staat!

Ken je de code niet van jouw logische database/instelling, neem dan contact op met LIBIS.

Primo Central: een gecentraliseerde index voor wetenschappelijke e-content

In een recente press release kondigt ExLibris 'Primo Central' aan. Deze nieuwe component van Primo zal beschikbaar worden gesteld aan alle Primogebruikers. Via Primo Central wordt een enorme hoeveelheid aan wetenschappelijke materiaal, zoals artikels en e-books, doorzoekbaar in Primo. Dit wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking met verschillende uitgevers en databanken, waarbij Primo Central optreedt als een index op de informatie van de verschillende uitgeverijen. De beta release van Primo Central is gepland voor eind 2009.

Onder meer de content van EBSCO Publishing zal door Primo Central opgenomen worden. Op die manier zal de online access tot de full-text informatie naadloos toegankelijk worden in Primo. Andere namen op de - nog steeds groeiende - lijst van uitgevers zijn IOP Publishing, project MUSE, Alexander Street Press, PubMed, enzoverder.


Primo zelf zal voor de K.U.Leuven vanaf september beschikbaar zijn als betaversie.

WeRead

Boeken blijven blijkbaar hot material: enkele weken terug hebben we het gehad over The Library Thing, vandaag is WeRead aan de beurt. Het opzet is gelijkaardig: WeRead is een community voor boekenwormen. Je kan er de wereld laten weten welke boeken je gelezen hebt, je kan ze quoteren, reviews schrijven, enzoverder. Op die manier kan je mensen vinden met een gelijkaardige smaak in boeken, en zo nieuwe ontdekkingen doen. Leuk aan dit alles is dat je het met één muisklik kan posten op je Myspace- of Facebookpagina.

Oudste bijbel ter wereld integraal online

De Codex Sinaiticus is het oudste nog bestaande manuscript van de katholieke Bijbel. Het boek dateert uit de vierde eeuw en is geschreven in het Grieks. Het bevat onder meer de volledige vier evangelies. Het werk is daarmee van onschatbare waarden, en het is nu ook online raadpleegbaar op www.codexsinaiticus.org.

Voor de digitalisering werd gebruik gemaakt van digitale fotografie, waarbij het doel was om het manuscript levensecht weer te geven, zonder het kwetsbare materiaal te beschadigen. Daar is men duidelijk in geslaagd. Men kan inzoomen op het manuscript zodat het kleinste detail zichtbaar wordt voor het blote oog. Daarnaast is een transcriptie beschikbaar. Verschillende stukken van de tekst zijn tevens vertaald naar het Engels, en soms naar het Duits.

Het project is mogelijk gemaakt door de verschillende bibliotheken die delen van het manuscript in hun bezit hebben, met name The British Library, de universiteitsbibliotheek van Leipzig, de Nationale Bibliotheek van Rusland en het Sint-Katharinaklooster in Sinai.


Digitaal archief doctoraatsthesissen nu in Lirias

Al sinds 2005 worden de doctoraatsthesissen van K.U.Leuven digitaal gearchiveerd. Je kan ze ondermeer vinden via de bibliotheekcatalogus, of via de website met het overzicht van doctoraatsverdedigingen van de K.U.Leuven. Lang niet alle documenten zijn vrij toegankelijk : de auteurs kunnen ervoor kiezen de full text af te schermen. Dikwijls is dat om hun kansen om te publiceren via een commerciële uitgever niet te beperken. Maar het voordeel van vrije toegang is natuurlijk dat hun onderzoek – waaraan ze jaren gewerkt hebben – meteen een grotere zichtbaarheid krijgt.

De documenten werden bewaard in de aparte repository LibriDoc; maar sinds kort zijn ze verhuisd naar Lirias, de repository voor de onderzoeksoutput van de K.U.Leuven.

Heel wat gegevens over die doctoraten (titel, auteur, promotor,..) zijn al aanwezig in het systeem voor administratieve opvolging van de doctoraten in SAP. De teams van SAP, LIBIS en de softwareleverancier van Lirias zorgden daarom voor een automatische koppeling tussen beide systemen. Lirias recycleert dus handig deze metadata, en het beheer ervan gebeurt maar in één systeem. Ook aan de catalografen werd gedacht: zij kunnen vanuit Aleph de beschrijvingen van doctoraten (en ook van boeken trouwens) via Z39.50 overhalen uit Lirias. Als dat geen mooi voorbeeld van «administratieve vereenvoudiging» is.

Google vs. Microsoft: the saga continues

Er werd hier en daar al wat over gespeculeerd, maar deze week werd het officieel meegedeeld door Google: de maker van de populairste zoekmachine komt in de toekomst met een eigen besturingssysteem voor computers. In die sector is Microsoft momenteel nog heer en meester, maar daar wil Google dus verandering in brengen.

Daarbij zou Google zich vooral willen richten op de markt van de netbooks: kleine, lichte laptops, die vooral gericht zijn op het gebruik van online toepassingen. Via mobiel internet kan men ze werkelijk altijd en overal gebruiken en ze zijn dan ook booming business. Deze keuze van Google is niet verwonderlijk, gezien ze het sterkst zijn op het gebied van cloud computing, het nieuwste modewoord voor 'online software'.

De vraag blijft natuurlijk of ze Microsoft van de troon kunnen stoten. Hoewel ze ongenaakbaar blijken te zijn met de Google zoekmachine, blijft Google het moeilijk hebben om echt voet aan grond te krijgen met die producten waarmee het wil concurreren met Microsoft. Google Docs is niet echt een noemenswaardige vervanger van Microsoft Word, al blijft het een interessante tool.

Google zal Microsoft enkel pijn kunnen doen als het met een ècht goed product komt. We zullen het ontdekken in de tweede jaarhelft van 2010, als het besturingssysteem de wereld in wordt gestuurd. Wij zijn alvast benieuwd!