Oudste bijbel ter wereld integraal online

De Codex Sinaiticus is het oudste nog bestaande manuscript van de katholieke Bijbel. Het boek dateert uit de vierde eeuw en is geschreven in het Grieks. Het bevat onder meer de volledige vier evangelies. Het werk is daarmee van onschatbare waarden, en het is nu ook online raadpleegbaar op www.codexsinaiticus.org.

Voor de digitalisering werd gebruik gemaakt van digitale fotografie, waarbij het doel was om het manuscript levensecht weer te geven, zonder het kwetsbare materiaal te beschadigen. Daar is men duidelijk in geslaagd. Men kan inzoomen op het manuscript zodat het kleinste detail zichtbaar wordt voor het blote oog. Daarnaast is een transcriptie beschikbaar. Verschillende stukken van de tekst zijn tevens vertaald naar het Engels, en soms naar het Duits.

Het project is mogelijk gemaakt door de verschillende bibliotheken die delen van het manuscript in hun bezit hebben, met name The British Library, de universiteitsbibliotheek van Leipzig, de Nationale Bibliotheek van Rusland en het Sint-Katharinaklooster in Sinai.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten