Imagine a world where Google sucks

Met deze zinsnede begint een erg interessant artikel in het tijdschrift Wired. Tegenwoordig is Google alomtegenwoordig. Vertrekpunt van Google's succes is hun search-engine, maar door het brede scala van andere diensten bereiken ze ons via veel meer wegen. Bovendien is Google eigenaar van verschillende andere toepassingen, zoals bvb Youtube. Daarbij wordt Google vaak opgehemeld, des te meer doordat ze projecten ondersteunen die - al dan niet schijnbaar - van filantropische inslag zijn. Denk maar aan Google Books waarbij Google massa's boeken gratis digitaliseert.

Daarbij mag men echter niet uit het oog verliezen dat Google in eerste instantie een bedrijf is dat zijn inkomsten haalt uit advertenties. Ondertussen heeft dat bedrijf wel een gigantische hoeveelheid informatie onder zijn hoede. Wat zou er gebeuren als Google zijn interesse verliest in die informatie?

Die vraag hoeft niet langer een denkspelletje te zijn. Wired bewijst dit door te duiden op het Usenet-archief dat Google in eigendom heeft. Voor iedereen die jonger is 25 jaar: Usenet was een voorloper van de nieuwsgroepen die tegenwoordig overal op Internet te vinden zijn. Voor het World Wide Web was het een enorm populair communicatiemiddel, en Usenet bevat dan ook een schat aan informatie. Jaren geleden al heeft Google de inhoud van Usenet opgekocht en gebruikt als basis voor de eigen Google nieuwsgroepen, namelijk Google groups.

Op zich geen probleem: Google heeft daarmee het Usenet waarschijnlijk gered. Maar Wired ontdekte dat Google Usenet ondertussen volkomen verwaarloosd heeft. Deze schat van informatie is amper doorzoekbaar, en het archief is dan ook de facto onbruikbaar. Simpelweg omdat Google het te weinig ondersteunt.

Misschien is het allemaal een storm in een glas water. Ondertussen heeft Google naar aanleiding van het artikel de archivering van Usenet terug opgevat, en binnenkort zal het probleem waarschijnlijk opgelost zijn. Toch stemt het tot nadenken over wat er kan gebeuren met de informatie die nu voor iedereen zo eenvoudig bereikbaar is, als Google even de interesse verliest.

Het volledige artikel vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten