Europeana Plenary in samenwerking met LIBIS en KU Leuven

Europeana organiseert in samenwerking met KU Leuven en LIBIS van 13 t.e.m. 15 juni Europeana Plenary 2012.

Op 13 juni is er een pre-conferentie die alleen voor genodigden openstaat. Op 14 en 15 juni is de hoofdconferentie, met plenaire sessies door inspirerende key note speakers en break-outsessies rond thema's als Collaboration, Open Culture en Innovative Technologies.

Europeana Plenary wil nieuwe ideeën opwekken, inovatieve benaderingen van digitale content laten zien, en mensen en concepten met elkaar in contact brengen om zo ideeën te realiseren.
Vooraanstaande professionals uit het digitale en culturele veld presenteren casestudies over de laatste ontwikkelingen.


Naar verwachting 250 professionals uit de cultureel-erfgoedsector, de open data-gemeenschap, technologie-experts en software-ontwikkelaars uit Europea en daarbuiten zullen Europeana Plenary bijwonen.

Om u in te schrijven of om het volledige programma te bekijken klik hier

LIBISzine December 2012, nummer 4


  • What the internet is doing to our brains?
  • ODIS & context
  • Europeana: interview met Mel Collier
  • Project Management
  • LIBISnet gebruikersdag




Europeana Inside en de rol van LIBIS

Wat is Europeana?
Europeana is een portaalsite waar het grote publiek maar ook experten toegang krijgen tot ons rijke, Europese culturele en wetenschappelijke erfgoed.  Op dit moment telt deze portaalsite ongeveer 20 miljoen digitale objecten, tegen 2014 is het streefdoel om 25 miljoen objecten beschikbaar te maken.

Europeana Inside algemeen

Europeana Inside is een technisch project in Europeana, LIBIS werkt mee aan dit project binnen Europeana dat als doel heeft het proces van het aanleveren van materiaal te vereenvoudigen. Door het maken van  een Europeana Connection kit kunnen de gegevens van een erfgoedinstelling op een eenvoudige manier naar Europeana gestuurd worden. Het innoverende van de Connection kit is dat er verrijkte informatie ook terug zal vloeien naar de erfgoedinstellingen.
 
Het project loopt van april 2012 tot september 2014 en is een samenwerking tussen een 26-tal partners, zowel technische als inhoudelijke partners.  De inhoudelijke partners zijn voornamelijk musea uit heel Europa, maar ook archieven waaronder KADOC en uiteraard zijn nieuwe partners musea, bibliotheken, archieven en erfgoedinstellingen steeds welkom.  De technische partners zijn voornamelijk leveranciers van collectiebeheersystemen.   Er zijn 4 partners uit België, naast KULeuven/LIBIS is er ook het museum voor Natuurwetenschappen, KMKG en IBBT.

LIBIS en Europeana
LIBIS werkt mee aan de connection kit om de verbinding tussen de door LIBIS aangeboden systemen en Europeana te vergemakkelijken. Zo worden de Ex Libris systemen (Digitool/Rosetta, Aleph/Alma en Limo) en ColllectiveAccess verbonden via de Connection Kit met Europeana. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met partners binnen en buiten de KULeuven. 
Binnen KU Leuven:
KADOC zal inhoud leveren aan Europeana om de connection kit te testen, ze zullen 10 000 affiches uit hun collecties aanleveren. Ook de functionele specialisten van de Universiteitsbibliotheek werken mee om de behoeften voor de connection kit uit te werken.

Externe partners:
-          LIBIS-net partner "Het Museum voor Natuurwetenschappen" (RBINS) levert ook inhoud aan het project.  Zij zullen via de LIBIS systemen 3000 gedigitaliseerde afbeeldingen leveren uit verschillende collecties.

-          LIBIS heeft aan Erfgoedplus.be gevraagd om hen te ondersteunen in dit project, zij hebben namelijk reeds jarenlange ervaring met het leveren van inhoud aan Europeana.  Daarnaast zal Erfgoedplus.be ook helpen om de specificaties van de connection kit te omschrijven.

Meer informatie
 

Openstaande vacatures bij LIBIS

LIBIS bestaat momenteel uit een team van 17 enthousiaste collega's, omwille van de verbreding van ons dienstengamma en een steeds groeiend aantal projecten zijn wij op zoek naar :

- een Business Consultant (voltijds - contract van onbepaalde duur)
- een Software architect (voltijds - een contract van 2 jaar met kans op een vast contract)

Interesse?
Surf naar http://www.kuleuven.be/vacatures en solliciteer online.
Meer informatie is te verkrijgen bij Sammy Brié, tel: 016 37 37 24
Solliciteren kan tot en met 04/12/2012

LIBIS 35 jaar

Met de invoering van “Realismus und Relativität” van Joachim Hölling in DOBIS/LIBIS werd het startschot gegeven van de bibliotheekautomatisering in Leuven. Nu, 35 jaar later hebben we DOBIS/LIIBIS vervangen door Aleph dat binnenkort op zijn beurt zal vervangen worden door Alma, bedienen we meer dan 120 bibliotheken en is onze dienstverlening sterk uitgebreid. Met de opkomst van elektronisch en digitaal materiaal werden nieuwe materiaaltypes toegevoegd en nieuwe uitdagingen – zoals lange-termijn preservatie – werden beantwoord. Nieuwe domeinen werden benaderd met archieven en museale collecties.

Nieuwe uitdagingen staan ons te wachten…

Flandrica.be op ROB-TV

Gisteren werd Flandrica.be gelanceerd, bekijk hier het filmpje van ROB-TV met Veronique Verspeurt (faculteitsbibliothecaris van de Bibliotheek Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven)  en Minister van Cultuur Joke Schauvliege .

De toespraak die Minister Schauvliege op het lanceringsevent van Flandrica.be – Erfgoedbibliotheek KULeuven gaf, kan u lezen op haar website.



LIBIS technische partner van Flandrica

Flandrica.be is een portaalsite waarin je allerlei topwerken uit Vlaamse erfgoed-bibliotheken terugvindt. Deze site is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en haar zes partnerbibliotheken. Samen werkten zij aan het tot stand komen van deze online erfgoedbibliotheek die de ambitie heeft het rijke Vlaamse bibliotheek-erfgoed zo breed mogelijk te verspreiden. Zo wordt vanuit Flandrica.be ook een doorstroming naar Europeana.eu gerealiseerd.

LIBIS werkte mee aan de technische uitvoering van deze portaalsite. Hiervoor werden ondermeer applicaties uit Heron benut.  Omeka is speciaal ontworpen voor het in de kijker stellen van collecties, vandaar dat er voor de creatie van de  Flandrica portaalsite gebruik is gemaakt van Omeka.  Voor de opslag van het beeldmateriaal werd er met DigiTool gewerkt, een belangrijk voordeel van DigiTool is dat beelden eenvoudig in het juiste formaat kunnen worden weergegeven op de portaalwebsite. 

Digitale tentoonstelling

Via Flandrica.be kan het grote publiek op verschillende manieren kennismaken met de erfgoedschatten uit de bibliotheken: via zoekboxen, een tijdsbalk en een kaart van België. Daarnaast biedt het portaal digitale tentoonstellingen aan, telkens rond een populair thema.

Het team van LIBIS zorgde voor de technische ontwikkeling van dit portaal, een huzarenklus waarbij de verschillende standaarden en zoekinterfaces van de bibliotheken op elkaar afgestemd moesten worden. Naast de coördinator digitalisering waren vanuit de universiteit ook catalografen, erfgoedmedewerkers, bibliothecarissen, het scanatelier en de juridische dienst betrokken bij het project.


Het Radio 1-programma "De Ochtend" wijdde een item aan Flandrica"


Foto: Toespraak door rector Mark Waer (c) KU Leuven - Rob Stevens

Foto: Toespraak door minister Joke Schauvliege (c) KU Leuven - Rob Stevens
 

Nieuwe website Lias

Lias biedt een samenhangend geheel van oplossingen voor het duurzaam bewaren en beheren van archieven en erfgoedcollecties. Dit geldt zowel voor digitaal als analoog materiaal.

Hoe Lias werkt, kun je zien op de nieuwe site www.lias.be. Deze nieuwe site toont je aan de hand van een paar voorbeelden hoe Lias in de praktijk gebruikt kan worden.

 Meer info op www.lias.be

LIBIS legt laatste hand aan grafisch ontwerp website Flandrica.be

LIBIS, de technische partner van Flandrica.be, legt momenteel de laatste hand aan onze website. Daarbij baseren ze zich op het grafisch ontwerp dat communicatiebureau Shortcut-Change Designers met ons uitwerkte.Hoe Flandrica.be er precies zal uitzien blijft een verrassing tot 15 november. Hier lichten we wel al een kleine tip van de sluier op. Dat er er veel zwart en rood aan te pas zal komen is alvast duidelijk. Deze kleuren versterken niet alleen de weergave van de historische documenten, ze refereren ook naar de opmaak ervan. Want bij de eerste drukwerken die van de persen rolden werd er, naast de zwarte hoofdtekst, soms ook rode inkt gebruikt. Deze techniek werd al in middeleeuwse handschriften toegepast om de aandacht te trekken naar bepaalde elementen zoals opschriften, beginletters en paragraaftekens om de structuur voor de lezer duidelijker te maken. Dergelijke tweekleurendrukken namen veel tijd in beslag en waren dus kostbaarder.





 Bron: Nieuwbrief Flandrica.be 05.11.2012

Discussienamiddag "duurzame opslag van digitale data"

Wordt uw archief, bibliotheek, museum, bedrijf, … ook geconfronteerd met een niet-aflatende stroom van documenten? Stelt u zich vragen bij het beheer of de bewaring ervan? Maakt u zich zorgen over de leesbaarheid van uw documenten in de toekomst? Of wil u kennis maken met de oplossing die KU Leuven heeft uitgewerkt voor deze problemen?

Rond de problematiek van duurzame opslag van digitale data en de uitdagingen voor de toekomst organiseert Lias - KU Leuven op vrijdag 21 september 2012 een discussie onder leiding van journaliste Siel Van der Donckt. Inschrijven kan nog tot 19 september via: Save the data - duurzame opslag van digitale data

Team van collega Mehmet Celik haalt prijs binnen op hackathon van Europeana


Europeana is een project van de Europese Commissie met als doel het Europese culturele erfgoed samen te brengen in één voor iedereen gratis toegankelijke digitale database.  Tijdens de "hackathon" op Europeana Plenary heeft onze collega Mehmet samen met Wouter en Senne van Artspot een belangrijke prijs gewonnen “app with greatest commercial potential”Een hackathon is een soort programmeerwedstrijd.  Het doel was een applicatie of website te ontwikkelen waarbij de Europeana API werd gebruikt, deze bevat miljoenen afbeeldingen met bijhorende metadata uit bibliotheken, musea, erfgoedcollecties, ... dewelke gedigitaliseerd werden (en nog steeds worden) over gans Europa.  (Zie: www.europeana.be)

Er waren een 25-tal deelnemers aanwezig en zij ontwikkelde in twee dagen tijd 12 prototypes, de prijzen voor de beste prototypes werden onderverdeeld in 4 thema’s:

-          Best commercial viability
-          Greatest social impact
-          Most innovative
-          Developers’ pick

Het team van Mehmet ontwikkelde een app om audio notes vast te koppelen aan beeldmateriaal en gaven het de naam “Stackathon”.  Je kan het omschrijven als een “instagram for audio guides”. Door middel van de app kan je de Europeana Database eenvoudig doorzoeken en audio berichtjes toevoegen bij je favoriete kunstobjecten.  Deze audio berichtjes kan je dan nadien op het internet publiceren.  Bij uitbreiding zou je dit ook kunnen doen met foto's die je zelf genomen hebt, en nog breder toegepast kun je een soort ‘fotoboodschappen’ naar mensen sturen, een foto dus waar – letterlijk – een verhaal aan vasthangt.” Demo URL: Stackathon

Met Stackathon won dit team de prijs voor “app with greatest commercial potential”, de belangrijkste prijs en werden daarom uitgenodigd hun app te voor te stellen bij de Europese Commissie op de “Digital Agenda Assembly 2012” in Brussel.

Foto: Mehmet Celik (c) KU Leuven - Rob Stevens

LIBISzine, Mei 2012, nummer 3


  • De kracht van digitale chaos
  • Zwitserse innovatie in data preservatie
  • ECB: partner van LIBISnet
  • LIBISnet: gisteren, vandaag en morgen
  • Terugblik op 2011: door de ogen van 11 partners




Cloud computing in de lift

Eén op vier bedrijven maakt vandaag gebruik van cloudcomputing. Dat blijkt uit cijfers van Smart Business Strategies en van Computer Profile. Ondanks dat slechts een minderheid van de bedrijven reeds de stap naar de cloud zette, neemt het aantal gegadigden snel toe.

Op één jaar tijd steeg het aantal Belgische bedrijven in de cloud, zo blijkt uit onderzoek bij 400 respondenten van Smart Business Strategies, van 18% tot 23% . Computer Profile ziet 23% SaaS gebruiken, een verdubbeling op twee jaar tijd. In de onderwijssector, de dienstensector en bij industriële locaties is de groei in de afgelopen twee jaar het hoogst.

Als bedrijven zeggen dat cloud computing niet matuur is, zijn ze er waarschijnlijk zelf niet klaar voor.


Bron: Smart Business Strategies en IT Professional

Google zet turbo aan voor mobiel internet

SPDY moet verouderd HTTP-protocol verbeteren

Google demonstreert een nieuw experimenteel webprotocol dat webpagina’s veel sneller laadt dan het traditionele HTTP. Vooral het mobiele web kan enorm profiteren van SPDY. SPDY, wat je uitspreekt als SpeeDY, is een van de recepten uit de keuken van Google Developers, een laboratorium waarin de Amerikaanse zoekmachine manieren zoekt om het internet sneller te maken.  Google stelt SPDY voor als een verbetering van het Hypertext Transfer Protocol (HTTP), het belangrijkste webprotocol dat browsers gebruiken om webpagina’s op te vragen en webservers om ze te versturen.

Voor het volledig artikel klik hier

LIBIS ondertsteunt Open Access beleid

KU Leuven wil haar onderzoekers stimuleren om in Open Access te publiceren. Open Access (OA) biedt immers heel wat voordelen: onderzoeksresultaten worden niet alleen sneller, maar ook breder verspreid, en vaak frequenter geciteerd.


LIBIS ondersteunt deze actie en creëerde ondermeer een nieuwe zoekinterface voor KU Leuvenpublicaties. De Lirias-zoekbox kan gemakkelijk in webpagina’s geïntegreerd worden, wat de toegang tot de onderzoeksoutput alleen maar ten goede kan komen.