Arrest van de Raad van State in verband met de federale Archiefwet en het Vlaamse Archiefdecreet

Het beroep, ingesteld door het Vlaamse Gewest tegen de Koninklijke Besluiten van 18 augustus 2010 tot uitvoering van de Archiefwet van 1955, is verworpen. Wel wordt in het arrest uitdrukkelijk gesteld dat onder het begrip ‘archieven’ van de Koninklijke Besluiten niet zijn inbegrepen: de documenten van gemeenten, provincies en openbare besturen die aan hun controle of administratief toezicht zijn onderworpen en die nog een nut hebben voor de administratie en opgesteld zijn ter uitvoering van regelgeving waarvoor de gewesten thans bevoegd zijn.

Het beroep was eind 2010 ingediend omdat de Vlaamse overheid vond dat de Koninklijke Besluiten bij de Archiefwet haar bevoegdheden inzake de ‘levende archieven’ aantastte.

Meer info: www.bestuurszaken.be

Bron: Johan Vannieuwenhuyse - Archivaris Provincie West-Vlaanderen

www.nederlandslezen.be online

Nederlandslezen.be verzamelt boeken voor volwassenen en jongeren die een boek in eenvoudig Nederlands willen lezen Het is een gezamenlijk initiatief van Wablieft en Stichting Lezen.

Leer je Nederlands en wil je graag een boek? Zoek je een makkelijk leesbaar boek in het Nederlands voor iemand anders? Dan ben je hier aan het juiste adres. Het aanbod boeken in makkelijk Nederlands voor volwassenen is voortaan online gebundeld op www.nederlandslezen.be.

De online databank bespreekt een selectie van boeken in eenvoudig Nederlands, uit verschillende genres, en van een verschillende moeilijkheidsgraad voor zowel jongeren als volwassenen. "Bij elke boekentip vinden lezers en lesgevers de bibliografische referenties, een korte inhoud in makkelijk Nederlands en een fragment uit het boek", verduidelijkt Sofie Dewulf (Stichting Lezen). "Docenten vinden een korte lestip bij elk boek. Zo kunnen ze boeken nog makkelijker inzetten in hun lessen."

De website is er in de eerste plaats voor docenten en cursisten uit het volwassenenonderwijs en de basiseducatie, maar iedereen die in eenvoudig Nederlands wil lezen, kan er ook terecht. "Er is een duidelijke nood en vraag vanuit de sector, want mensen die in het Nederlands willen leren lezen vinden niet makkelijk een boek. Meestal vallen die terug op kinderboeken, maar dan is het verhaal niets voor hen. Boeken uit het gespecialiseerde als het gewone aanbod zijn er, weliswaar beperkt, maar met de website worden die nu gebundeld."

Met de website willen Stichting Lezen en Wablieft lezers helpen om een boek op maat te kiezen, en hen zo een positieve leeservaring in het Nederlands te bezorgen. "Een succeservaring heb je maar bij een boek dat aanspreekt, dat is wat we met de catalogus net willen stimuleren."



Bron: Belga

Museums and the web, Florence: 19 tot 21 februari

Van 19 tot 21 februari vindt de conferentie "Museums and the web" plaats. Deze jaarlijkse, internationale conferentie gaat dit jaar door in Florence. De conferentie is open voor alle geïnteresseerden, de voertaal is Engels.

Museums and the Web Florence (MWF2014) is an international conference dedicated to the relationship between museums and places of culture on the one hand and the new paradigms of digital culture on the other: social media, mobile tours, augmented reality

The theme for 2014 is Open Museums and Smartcities: Storytelling and Connected Culture: strategies, tools, best practices for connecting cultural heritage with the communities of the ‘smartcities’ of the future. We will discuss the new opportunities for mobile engagement in museums and within the spaces of the city. Our discussions will revolve around universal design, social inclusion, accessibility, augmented reality, social media, crowd sourcing, open content, digital collaboration and gamification.

Voor het programma en registratie klik hier
Meer informatie op mwf2014.museaumsandtheweb.com
Volgend jaar gaat de conferentie door in Chicago, hou alvast 8 tot 11 april 2015 vrij voor MW2015.

ELAG 2014: 13 & 14 juni Bath, UK

ELAG staat voor European Library Automation Group en hun jaarlijkse conferentie zal dit jaar van 10-13 juni plaatsvinden. Gastheer is de universiteit van Bath (UK). De voertaal is Engels.

Conference Theme: Lingering gold
We will be elaborating on last year's theme 'the Inside-out library', which was about the changes libraries are making when shifting focus from concentrating on the outside world to concentrating on what is special in our local community, and expose this to the outside world. We have to work on what we have within our libraries: what makes them distinctive, special and unique. Think local, act global.

Subthemes of the conference are: data management of local repositories and research dBeyond bibliographic dataata,LAM (Libraries, Archives, Museums), LAM (Libraries, Archives, Museums), Library User Support and Training, Special digital collections.

Call for papers: deadline 14/2/2014
Meer info, zie www.elag.org

Sparc 2014: 3 en 4 maart Open Access meeting in Kansas City



Op 3 en 4 maart vindt de SPARC (the Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) Open Access meeting plaats. Deze gaat door in Kansas City, Missouri met als thema Convergentie. De Keynote spreker is Dr. Philip Bourne, "Associate Director for Data Science at the National Institutes of Health". De voertaal is Engels.

The SPARC 2014 Open Access meeting will be held March 3 & 4 at the Kansas City Intercontinental Hotel. The Open Access them will be "Convergence".
The past year has seen growing momentum on many fronts of the movement towards "open". Advances in the areas of open access, open data, and open educational resources have grown exponentially since the last SPARC Open Access Meeting was convened in 2012. As this push for greater openness continues, these three fronts are converging in interesting and potentially transformative ways. Join us as leaders from the library community, academia, industry, student community, and other research avenues discuss how open access, open data, and open educational resources are intersecting, and the impact this convergence might have on research and discovery. The meeting is designed to emphasize collaborative actions that stakeholders can take to positively impact publishing, policy, digital repositories, author rights, and licensing.

Het programma vindt u hier.
Registratie open
Meer info en een overzicht van de sprekers vindt u terug op de website

5 handige apps voor boekenlezers

Als boekenliefhebber zit je natuurlijk het liefst met je neus in de boeken. Maar soms vormt een tablet of smartphone een aardige afleiding van het lezen. Wat zijn nu de apps die je als boekenfan zeker ook op je apparaat moet hebben staan?

- GoodReads
- Book Catalogue
- Google Play Books
- Aldiko
- Lees dit boek

Naar een artikel van Martijn Joosse.

Bevraging over de toekomst van het auteursrecht in een digitale samenleving

Nog tot 5 maar kan je je stem laten horen voor een werkbaar auteursrecht. De Europese commissie organiseert hierover een bevraging, het is een bijzonder belangrijke bevraging waarbij ook de macht van het getal speelt. Zoveel mogelijk institutionele gebruikers zoals bibliotheken, archieven en musea moeten reageren. Dit is een unieke gelegenheid om te pleiten voor een auteursrecht dat rekening houdt met de noden van bibliotheken, archieven en musea en hun gebruikers in een digitale omgeving.

Elke stem telt! Meer info over hoe je kan meedoen vind je terug op de website van VVBAD

Cultuurforum 23 april 2014 te Leuven

Op woensdag 23 april 2014 nodigt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege de cultuursector uit voor het vijfde publieksmoment van het Cultuurforum 2020. Plaats van afspraak: 30CC en M in Leuven.

Dit keer dompelen we ons onder in het thema, ‘de waarde van cultuur’, met Catherine de Zegher als keynotespreker. Catherine de Zegher is directeur van het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent. In 2013 was ze directeur van de vijfde Moskou Biënnale en curator van het Australisch Paviljoen op de 55ste Biënnale van Venetië. In 2010 maakte ze in het Museum of Modern Art in New York de gelauwerde overzichtstentoonstelling “On Line. Drawing Through the Twentieth Century” en van 2011 tot 2012 was ze artistiek directeur van de 18de Biënnale van Sydney.

Na de middag gaan twaalf parallelsessies dieper in op ‘de waarde van cultuur’. We hebben het onder meer over de UiTPAS, creatieve partnerschappen, hoe nieuw publiek bereiken via sociale media, cultuureducatie voor kinderen en jongeren, Arts Flanders en het Vlaams merkbeleid, een indemniteitsregeling voor musea, …

Meer info

100 jaar Groote Oorlog: bezoek de nieuwe sites en musea

In 2014 zal het 100 jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. WO I heeft in alle hevigheid gewoed in een deel van de provincie West-Vlaanderen. Deze oorlog heeft aan miljoenen mensen het leven gekost en heeft een blijvende stempel gedrukt op het landschap van de Westhoek. Het project ‘100 jaar Groote Oorlog’ werd opgezet om deze vreselijke gebeurtenissen op een passende wijze te herdenken. Westtoer en de provincie West-Vlaanderen willen zowel volwassenen als jongeren en kinderen bewust maken van het thema ‘nooit meer oorlog’. Lees meer op de website www.flandersfields.be Bestaande musea worden opgefrist en bijgewerkt, nieuwe sites worden uitgewerkt en opengesteld en tal van toeristische initiatieven worden op de sporen gezet. Welke sites/musea kan je bezoeken vanaf 2014?

22.02.2014: Museum Night Fever te Brussel

Op zaterdag 22 februari openen de Brusselse musea voor de zevende keer hun deuren tijdens Museum Night Fever, de jaarlijkse museumhoogmis! Van 19u tot 1u tonen 24 musea het allerbeste van zichzelf. Verwacht je aan een eigenzinnig en grensverleggend programma dat expo, muziek, dans, performance, mode en workshops mixt tot een uiterst aanstekelijk goedje. Feest in het museum! En voor wie nog energie over heeft, is er een exclusieve Bulex afterparty!

De deelnemende musea en meer informatie vindt u terug op de website van Museum Night Fever.

De bibliotheek - Hoogtepunten uit de wereldgeschiedenis

In het najaar van 2013 kwam het boek "De Bibliotheek. De Hoogtepunten uit de wereldgeschiedenis" uit. Dit boek is het eerste overzicht van de geschiedenis van dit gebouwtype, van het ontstaan van het schrift tot de dag van vandaag, van het oude Mesopotamië tot het moderne Japan. Elk tijdperk en elke cultuur heeft de bibliotheek opnieuw uitgevonden, gemodelleerd naar zijn eigen prioriteiten en interesses, en al doende een afspiegeling geschapen van de beschaving zelf.

De fraaiste bibliotheken herbergen niet zozeer boeken als wel kennis, creativiteit en beschouwing; ze belichamen het hoogste van wat de mensheid kan bereiken. James Campbell en Will Pryce hebben de wereld afgereisd en rond de tachtig bibliotheken bezocht en gedocumenteerd. Ze hebben een mijlpaal van een boek gecreëerd, een complete architectuurgeschiedenis van de bibliotheek.

James W.P. Campbell en Will Pryce. De bibliotheek. Hoogtepunten uit de wereldgeschiedenis. Uitgeverijen Thoth en Luster, Bussum en Antwerpen, 2013, 320 p.

Dirk leyman schreef hierover een recentie .

Lees meer