LIBISzine11 is uit. Lees het nu online!



    Inspiratie 
    Menselijke aandacht: een gesprek met Dirk De Wachter P2
    Innovatie
    Research Data Management P4
    Europeana Space P8
    jQuery.PRIMO P11
    Interactie
    Citizen Science & Civic Epistemologies P12
    5 parameters voor een succesvol Citizen Science Project P14
    IntegratieAlma Analytics P16
    In teamDe LIBIS Helpdesk P19
    LIBISnet Limo's nieuwe UI P20
    Bib in de kijker: LUCA School of Arts Campus C-Mine P24
    LIBISnet werkgroepen P26
    De mens achter ... P28
     

European Congress of Qualitative Inquiry - call for abstracts

The first European edition of the International Congress of Qualitative Inquire will be hosted in the beautiful city of Leuven Belgium. From Febrary 7th until Februari 10th 2017, the Network Qualitative Research Leuven and its distinguished partners, extend a very warm welcome to qualitative researchers worldwide. The venue of ECQI 2017 will be KU Leuven.

The 1st edition of the European Congress of Qualitative Inquiry is a unique event for sharing knowledge and seeking new collaboration and partnerships. It provides opportunities for addressing the common challenges that qualitative researchers face in their own geographical regions or research disciplines. ECQI2017 offers you a space where you may feel comfortable experimenting with new ideas and critical thoughts and push the boundaries of what we currently perceive as best practice in qualitative research.
Committed to strengthen the qualitative research agenda in Europe, we particularly invite contributions that address the important aspect of quality and reflexivity in qualitative inquiry.

Conference team: Quality and reflexivity in qualitative inquiry
Call for abstracts: the abstract submission deadline is 15/08/2016
More information: Contact the conference website

Alma usability testing project: testers gezocht

LIBIS zal meedoen aan het Alma usability testing project dat door Ex Libris georganiseerd wordt. Bedoeling van dit project is om de Alma gebruikerservaring te verbeteren: minder muis clicks, sneller veelgebruikte functies gebruiken, makkelijker terugkeren naar vorige schermen, enz. ... Focus van het project ligt op een verbetering van het visuele ontwerp van de schermen, van de navigatie, van systeembrede interface elementen, van veelgebruikte workflows, van de scherm lay-out en van boodschappen en alerts.

LIBIS is binnen LIBISnet nog op zoek naar een aantal Almagebruikers die gedurende enkele uren per maand tijd hebben om testen uit te voeren: bv om een aantal workflows uit te voeren, om een aantal nieuwe schermen te beoordelen, feedback te geven enz... Onze bijdrage is zeer belangrijk omdat wij specifiek en als enige usability testing zullen doen voor de Alma Network zone.

Iedereen die Alma regelmatig gebruikt en interesse hierin heeft, ook al is het maar rond één bepaald aspect of module van Alma komt in aanmerking. De testen worden op voorhand aangekondigd en in onderling overleg met LIBIS vastgelegd. In een eerste fase worden de “repository search” en de “manage patron services” schermen aangepakt.
Als je dus geïnteresseerd bent om Alma mee te verbeteren of nog vragen hebt, mag je altijd contact opnemen met Bart Peeters.

UPLA voor schaderegistratie in de erfgoedbibliotheek

Op dinsdag 17 mei is het UPLA-traject gestart voor de erfgoedbibliotheek van KADOC. UPLA staat voor ‘Universal Procedure for Library Assessment’ en is ontwikkeld door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Aan de hand van een representatieve steekproef worden de meest voorkomende schadebeelden van de collectie in beeld gebracht. Zo krijgt de instelling een totaalbeeld van de schade in haar bibliotheekcollectie en kan ze een aangepast bewaarbeleid ontwikkelen.

Het traject wordt in KADOC uitgevoerd door een professionele boek- en papierrestaurateur, daarin bijgestaan door medewerkers van de erfgoedbibliotheek die een opleiding rond schadeherkenning hebben gevolgd. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de Schadeatlas bibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.  http://www.libisplus.be/libisplus/themes/LIBIS_PLUS/images/Afbeeldingen_blog/schadeatalas_bibliotheken.jpg

Het UPLA-project fungeert als pilotproject in de context van de Leuvense erfgoedbibliotheken (naast KADOC ook de Centrale Bibliotheek van de KU Leuven en de Maurits Sabbebibliotheek). Zij hebben samen een traject opgestart dat tot doel heeft een vervolgplan uit te werken voor de schaderegistratie, gekoppeld aan hun preservatie- en digitaliseringsbeleid. Voor de schaderegistratie op stukniveau wordt een procedure ontwikkeld waarbij de schade op een consistente manier in de catalogus wordt geregistreerd. Dat moet leiden tot een beleidsinstrument rond schaderegistratie. Op die manier kunnen preservatiebeleid en investeringen op een meer gerichte manier op de schadebeelden worden afgestemd.

BRON: KADOC e-nieuwsbrief