Google Wave: iemand een invite nodig?
Een verkort introductiefilmpje kan je terugvinden op YouTube.
Op dit ogenblik kan de beta-versie nog niet vrij gedownload worden. Dit kan enkel na een uitnodiging. Wij hebben er voor jullie enkele beschikbaar: de eerste tien personen die reageren op deze post (liefst met enkele vriendelijke woorden) krijgen er een toegestuurd. Laat daarom zeker ook je e-mailadres achter!
E-readers moeten redding brengen voor online nieuws
Boek.be biedt e-boeken aan
Elektronische identeitskaart compatibel met Aleph
ALEPH tip catalogiseren: copy cataloguing
In de "lege" cata editor kan je vanaf het ogenblik dat je een ISBN nummer hebt ingegeven via een sneltoets een externe DB ondervragen. Een andere mogelijkheid is om een (deel van de) titel of ISSN nummer in te geven, of een combinatie.
Zie de documentatie op de LIBIS website voor meer informatie.
Op dit ogenblik kan je vanuit de ALEPH GUI connecteren naar de catalogi van Library of Congress, Universiteit Gent, OpenVlacc en Lirias.
Het is de bedoeling om dit uit te breiden naar andere databases. Voorstellen zijn altijd welkom!
Frankfurter Buchmesse weer van start
Imagine a world where Google sucks
Reminder: Van Dale woordenboeken raadpleegbaar op intranet K.U.Leuven.
Aanbevelingen in LibriLinks met bX
Vind je het interessant om bij een vondst in Amazon.com suggesties te krijgen van wat andere klanten verder ook nog kochten ? Een dergelijke feature is er nu ook in LibriLinks.
Een nieuwe service, bX, toont in het LibriLinks-menu referenties van andere artikels onder de noemer: “Gebruikers die dit artikel lazen waren ook geïnteresseerd in ..”
De software is gebaseerd op onderzoek door Herbert Van de Sompel en Johan Bollen in het National Laboratory van Los Alamos. Zoals Amazon dit doet met verkoopsgegevens, ontwikkelden zij een systeem om aanbevelingen te genereren via de analyse van een grote massa gebruiksgegevens, afkomstig van verschillende SFX-servers wereldwijd.
De service staat open voor alle instellingen van de K.U.Leuven Associatie. Op dit moment is bX concreet geactiveerd voor de gebruikers van de K.U.Leuven-bibliotheek. Zij zullen nu en dan aanbevelingen zien opduiken in de LibriLinks-menu’s. Naarmate de massa gebruiksgegevens aangroeit, zullen er meer en meer suggesties verschijnen.
Kortom, deze service is echt een aanbeveling!
Extra boost voor de Espresso Book Machine
Wie niet graag van het computerscherm of een e-reader leest, komt op deze manier aan zijn trekken, tenminste als je boek van vóór 1923 is ...
Zie hier het volledige bericht: Google to reincarnate digital books as paperbacks
Nieuwste applicatie van Google heet Fast Flip
HUBrussel nu volledig raadpleegbaar in LIBISnet
Nieuwe OPAC van LIBISnet vandaag gelanceerd
KaHo Sint-Lieven raadpleegbaar in LIBISnet
Alles wat u moet weten over e-books in 18 vragen
KATHO raadpleegbaar in LIBISnet
Back to the sixties
ALEPH tip zoeken: logische databases
Staat jouw logische database nog niet in de lijst? Wil je de volgorde veranderen? Of is de bewoording niet duidelijk? Dan moet je het bestand Searbase.dat op je PC editeren. Dit bestand staat in de directory C:\LBS18_P\alephcom\tab.
Kolom 1 bevat de bewoording die je ziet in de dropdownbox in de ALEPH client (en die je met inachtneming van het aantal maximum karakters naar believen kan aanpassen), kolom 2 bevat de code van de logische database, en kolom 3 bevat de code van de “Library” waarin de logische database zich situeert (in principe LBS01 voor een “gewone” logische database per instelling).
Je editeert het bestand best met Notepad en zorg ervoor dat alles netjes in de kolommen staat!
Ken je de code niet van jouw logische database/instelling, neem dan contact op met LIBIS.
Primo Central: een gecentraliseerde index voor wetenschappelijke e-content
WeRead
Oudste bijbel ter wereld integraal online
Digitaal archief doctoraatsthesissen nu in Lirias
De documenten werden bewaard in de aparte repository LibriDoc; maar sinds kort zijn ze verhuisd naar Lirias, de repository voor de onderzoeksoutput van de K.U.Leuven.
Heel wat gegevens over die doctoraten (titel, auteur, promotor,..) zijn al aanwezig in het systeem voor administratieve opvolging van de doctoraten in SAP. De teams van SAP, LIBIS en de softwareleverancier van Lirias zorgden daarom voor een automatische koppeling tussen beide systemen. Lirias recycleert dus handig deze metadata, en het beheer ervan gebeurt maar in één systeem. Ook aan de catalografen werd gedacht: zij kunnen vanuit Aleph de beschrijvingen van doctoraten (en ook van boeken trouwens) via Z39.50 overhalen uit Lirias. Als dat geen mooi voorbeeld van «administratieve vereenvoudiging» is.
Google vs. Microsoft: the saga continues
Adobe komt met eigen, webbased Officepakket
Zeven uitdagingen voor de (lokale) bib
IBW-opleiding opnieuw van start
LIBIS blog online!
Dit blog is overigens niet enkel interessant voor personen die te maken hebben met LIBIS of onze producten op welke manier ook; het is bedoeld als een kijk op de intrigerende wereld die de informatiesector is en heeft op die manier elke sterveling als doelgroep. Voel je bovendien vrij om te reageren, het wordt in dank aanvaard!
Veel leesplezier gewenst!
23 dingen
Deletionpedia
Interesant is ook dat telkens de reden wordt gegeven waarom het artikel verwijderd werd uit wikipedia. Dat kan zijn omdat er onvoldoende bronnen zijn, omdat het gaat om een dubbele ingang, omdat er fouten zitten in de inhoud van een artikel, enzoverder.
Wijzigingen aanbrengen kan niet op Deletionpedia: het is dus niet zomaar een wiki waarop je kan bijdragen.
Mooi Marginaal
Ze zijn het product van de nog enkele ambachtelijke drukkers die actief zijn. Ambachtelijk betekent dat deze drukkers alles the old-fashioned way doen: met loden letters en oude drukpersen maken ze kleine kunstwerkjes, die nu aan het publiek getoond worden. Bovendien stelt de bibliotheek zelf ook bijzondere werken tentoon uit hun eigen collectie.
Hier meer informatie
Gegevens van de LIBIS-Net bibliotheken beschikbaar via JSON
Het adres, het telefoonnummer, de openingsuren, … zijn typisch gegevens die op verschillende pagina’s van een bibliotheekwebsite worden herhaald. Meestal zijn deze gewoon verwerkt in een statische HTML-pagina, wat tot gevolg heeft dat deze telkens stuk voor stuk moeten aangepast worden als er iets aan die gegevens wijzigt. Tegelijk moeten deze gegevens aanwezig zijn in het bibliotheeksysteem om een goed werkende circulatiefaciliteit te kunnen garanderen.
Het is nu mogelijk om op een eenvoudig wijze deze gegevens op de verschillende plaatsen up-to-date te houden. Daartoe werd het cgi-script li.pl uitgebreid zodat deze JSON ondersteund. Dit werkt als volgt:
Voeg “&output=json” toe aan de URL http://opac.libis.be/cgi-bin/li_code.pl?library=VLEK&language=DUT.
Het cgi-script zal nu een json-object genereren. Optioneel kan er een callback funtie worden toegevoegd. Bijvoorbeeld: http://training.libis.be:8992/cgi-bin/li_code.pl?library=WBIB&language=DUT&output=json&callback=jsonbibinfoparser.
Deze uitbreiding biedt de mogelijkheid om via javascript in eender welke webpagina gebruik te maken van de gegevens uit ALEPH. Hierdoor is er één centrale plaats waar deze gegevens worden onderhouden. Dit maakt het up-to-date houden van je website echt kinderspel!
Meer info over JSON is beschikbaar op http://json.org
Internet toch geen recht in Frankrijk
Google plant uitbreiding zoekfuncties
Eindelijk een degelijk nummer over Web 2.0!!
I bet you want the password, bet you wanna log in?
I bet you want the password, said you wanna log in?
Ready Baby? Nothing’s for free
Wanna login, wanna get with me
You can dial the number, I won’t pick up the phone
Pick it up while I
Doing this, this and that
Think about the password, that’s where it’s at
Scrolling down menus, wasting our time
Browsing your profile while you’re checking mine
I bet you want the password, bet you wanna log in?
I bet you want the password, said you wanna log in?
Myspacing, Facebooking
Tell me is it true you’re LinkedIn and good-looking?
Won’t you let me put my Flickr in your Photobucket?
We’ll make a slideshow and afterwards we’ll blog it
Props and kudos, laughing out loud
Meet me in the chat room before I log out
Is it clicking with you, or are you clicking on me?
Virtual gifts don’t mean a schnitzel to me
I bet you want the password, bet you wanna log in?
I bet you want the password, said you wanna log in?
Play it!
Federated search engines
Binnenkort betalen voor nieuws op Internet?
Het Bibliotheekding
Internet: een recht in Europa
Exit Google
Een wolkje aan de lucht
LIBIS op Informatie aan Zee
Daarnaast ook nog te vermelden: een bijdrage van Mel Collier met als titel "Europeana in Vlaanderen" en een Primo productpresentatie van Ex Libris.
Bolognaconferentie in Leuvense universiteitsbibliotheek
Amazon blijft investeren in e-bookreaders
Espresso Book Machine nu ook beschikbaar in Europa
Internetcensuur in België
The World Digital Library
Online catalogs: what users and librarians want
Hier kan je het rapport vinden.
Profiling Social Networks
Hier is de link
Ex Libris Announces the Release of MetaLib Version 4.3
The Virtual International Authority File
Op dit ogenblik zijn er al een kleine acht miljoen 'VIAF-records' aangemaakt, en dit aantal wordt steeds groter. De Belgische nationale bibliotheek is op dit ogenblik nog geen partner in het project.