ReIReS is een Europees project gefinancierd door het Horizon 2020 kaderprogramma van Europa met als doel de uitbouw van een onderzoeksinfrastructuur voor religieuze studies binnen het Europese onderzoekslandschap. Sinds de start van dit project in 2018 werkt LIBIS aan een geïntegreerde onderzoeksdatabank voor religieuze studies. In eerste instantie is het de bedoeling dat de relevante bronnen en collecties beheerd door de 12 partners van dit project geïntegreerd worden in deze unieke discovery omgeving.
Die datasets zijn reeds in kaart gebracht en enkele collecties zijn al omgezet naar een gedeeld datamodel, waardoor ze gezamenlijk doorzoekbaar zijn vanop één platform. Dit opzet wil tegemoetkomen aan de groeiende noden van onderzoekers rond het ontdekken van onderzoeksbronnen die verspreid zijn over verschillende, vaak kleine, collecties. Die noden en de digitale oplossingen die daartoe aangewend kunnen worden, vormden het onderwerp van een lezing gegeven door Roxanne Wyns van LIBIS tijdens Informatie aan Zee, waarbij veel van de lessen geleerd tijdens het ReIReS project aan bod kwamen. Tijdens de posterbeurs van dit congres werd eveneens een poster gepresenteerd rond het gedeelde ReIReS datamodel dat de collecties die geïmporteerd zullen worden in deze discovery omgeving interoperabel moet maken.
Om verder de betrouwbaarheid van het datamodel en de technische infrastructuur te testen en op punt te stellen, is het technisch personeel van LIBIS momenteel bezig met het importeren van nieuwe datasets. Terwijl ze verder aan de back-end en front-end sleutelen, wordt er ook al gewerkt aan de gebruikersinterface. Tegen 2020 zou het systeem gereed moeten zijn voor een demonstratie van de basisfunctionaliteiten. Door middel van presentaties en tests door mogelijke gebruikers kan er vervolgens feedback verzameld worden om verdere verbeteringen aan te brengen, naast het uitbreiden van de functionaliteiten en het importeren van bijkomende datasets.
Lees meer over ReIRes in LIBISzine 16.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten