LIBIS verwelkomde onlangs drie nieuwe collega’s

Seth Linn startte op 1 november als DevOps en zal de interne werking en ontwikkelingen technisch ondersteunen.

Lydia Janssen komt over van de Faculteit Letteren en is sinds 1 december aan de slag bij LIBIS als applicatiebeheerder. Zij zal de technische ondersteuning van Alma en Limo op zich nemen.

Diederik Lanoye maakte op 1 december de overstap van BD naar LIBIS en is van start gegaan als business consultant voor Alma en Teneo.

 


 


45 jaar geautomatiseerde catalogus en (veel) meer, van DOBIS/LIBIS tot nu

 In de zomer van 2014 gingen we van start met ons huidige “cloud-based” bibliotheeksysteem Alma, en in februari 2005 deden we dat al eerder met Aleph (client-servermodel).


Maar wie weet er nog wanneer we startten met ons eerste geautomatiseerde bibliotheeksysteem DOBIS/LIBIS gebaseerd op mainframe technologie? Dat was reeds in de herfst van 1977! Op 17 november van dat jaar werd met de invoer van het eerste record “Realismus und Relativität” tevens het startschot gegeven van LIBISnet. Je kan nog restanten terugvinden van dit heuglijke feit in veld 035 van het ooit eerst ingevoerde record in onze eerste geautomatiseerde catalogus . En wisten jullie trouwens dat er ooit nog andere Belgische universiteiten lid waren van LIBISnet, zoals de Universiteit Gent, UCLouvain, Saint-Louis en FNDP…


Geïnteresseerden kunnen nog eens terugblikken in ons LIBISzine van juni 2017 een toenmalig speciaal nummer rond 45 jaar LIBIS en 40 jaar LIBISnet, ondertussen zijn we weer vijf jaar verder.

We wensen Pieter het allerbeste toe!

Pieter De Veuster werkte 23 jaar voor KU Leuven-LIBIS.  Hij was vooral betrokken bij de technische kant van LIBISnet (Amicus, Aleph, Alma), OpenVlacc en PBS. We wensen Pieter alvast veel succes met zijn nieuwe uitdaging!

Drie nieuwe collega's gezocht! Vacatures voor Business Consultant, Software Architect en Developer!

LIBIS is een IT-organisatie en wetenschappelijke dienstverlener van KU Leuven die instaat voor de uitrol en het beheer van gespecialiseerde systemen en digitale processen ter ondersteuning van het vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar maken van de diverse collecties en onderzoeksdata van KU Leuven en onze externe partners. 

We zijn op zoek naar verschillende profielen om ons team te vervoegen. LIBIS biedt een uitdagende omgeving met tal van mogelijkheden om je kennis uit te bouwen en je creativiteit ten volle te benutten. Je krijgt veel mogelijkheden om je te specialiseren en kennis te maken met de nieuwste ontwikkelingen rond het beheren, publiceren, delen en archiveren van verschillende types van data in een uitdagende academische context. Wij hechten veel belang aan een goede work-life balans en bieden uitgebreide mogelijkheden voor de professionele ontwikkeling van onze medewerkers. Je komt terecht in een divers team van 27 collega’s.

Werken voor KU Leuven biedt tal van voordelen waaronder 35 dagen vakantie, telewerk, eco-cheques, een fietsvergoeding … 

De drie functies betreffen een voltijdse of deeltijdse (min 80%) tewerkstelling voor onbepaalde duur. Solliciteren kan t.e.m. 31/08/2022.  

Meer informatie over één van onderstaande vacatures of solliciteren kan via onderstaande link:

  • LIBIS (KU Leuven) is op zoek naar een (Senior) Business Consultant, benieuwd?
  • (Senior) Software architect gezocht om ons team te versterken, interesse?
  • Developer met sterke IT skills, meer details? 

Graag toch nog iets meer inhoudelijke info?  Aarzel niet!  Neem contact op met  Jo Rademakers, Diensthoofd LIBIS (jo.rademakers@kuleuven.be of +32 16 322 264). 



LIBIS verwelkomt Özgur Karadeniz binnen het RDR-team!

Op 1/7 start Özgur Karadeniz bij LIBIS, hij zal er het RDR- team (Research Data Repository) versterken en focussen op het FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) beschikbaar maken van onderzoeksdata. Özgur komt over van het departement computerwetenschappen waar hij als onderzoeksmedewerker betrokken was in projecten zoals iCANDID en DIAMOND.
We zijn blij Özgur in ons team te verwelkomen en wensen hem veel succes toe in zijn nieuwe functie!


LIBIS welcomes Ozgur Karadeniz as developer in our RDR-team!
On July 1the Özgur Karandeniz starts at KU Leuven/LIBIS, he’ll support the RDR-team (Research Data Repository) that is concerned with making the availability of research data FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable). Özgur worked at the department of computer science, as research associate he was involved in different projects (e.g. iCANDID and DIAMOND).
We are happy to welcome him and wish him all the luck in his new job! 




ODIS-ontmoetingsdag 2022 Afspraak op vrijdag 10 juni in de Abdij van Park

 In april 2022 werd de financieringsaanvraag middelzware onderzoeksinfrastructuur van KADOC, in samenwerking met LIBIS, goedgekeurd voor de vernieuwing van de ODIS-databank. Tijdens de volgende vier jaar zal er gewerkt worden aan een grondige technische vernieuwing en uitbreiding van de databank met LIBIS als technische partner. De jaarlijkse ODIS-ontmoetingsdag zal daarom ruim aandacht besteden aan deze vernieuwing.

Op vrijdag 10 juni 2022 organiseert ODIS, de grootste historische databank van Vlaanderen, zijn jaarlijkse ontmoetingsdag. We zijn dit jaar te gast in de Abdij van Park in Heverlee, thuisbasis van ODIS-partner PARCUM, museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur. De ontmoetingsdag staat open voor alle geïnteresseerden. Ze kunnen er kennismaken met de databank en het team.

We starten met een korte stand van zaken en een voorstelling van de nieuwe ODIS-partners Digitaal Archief Vlaanderen en Provinciaal Archief West-Vlaanderen. Daarna staan we stil bij de krachtlijnen van het ODIS-vernieuwingstraject 2022-2027, een investeringsprogramma dat gerealiseerd kan worden dankzij een subsidie van FWO Vlaanderen. In twee workshops gaan we, in samenwerking met Histories en LIBIS, dieper in op een aantal aspecten van dat programma. We focussen in het bijzonder op de uitbouw van een nieuwe publiekswebsite en bekijken hoe ODIS meer verbindingen kan leggen met lokaal en regionaal historisch onderzoek.

Na de lunch maken we kennis met de werking van PARCUM en brengen we een geleid bezoek aan de tentoonstelling ‘Ergens onderweg’ en aan het historische hart van de abdij.

Hopelijk mogen we u verwelkomen op 10 juni! Deelnemen aan de ontmoetingsdag is gratis, maar we vragen wel om vooraf in te schrijven (uiterlijk op 3 juni).

Klik hier om het volledige programma van de ontmoetingsdag te raadplegen.

FWO-Vlaanderen verleent KADOC middelen om de ODIS-databank te vernieuwen en uit te breiden

In september 2021 werd door KADOC, in samenwerking met LIBIS, een financieringsaanvraag middelzware onderzoeksinfrastructuur ingediend bij het FWO-Vlaanderen voor de vernieuwing van de ODIS-databank, waarvan de KADOC-datasets op 31 mei 2021 werden erkend als KU Leuven Kernfaciliteit. Die aanvraag, met als titel ‘KADOC-ODIS: Digitale Onderzoeksinfrastructuur voor Religie, Cultuur en Samenleving’ (promotor Kim Christiaens, co-promotoren Jo Rademakers en Peter Heyrman), kreeg op 25 januari 2022, een positief advies van de Academische Raad van de KU Leuven en werd dus ter financiering voorgedragen aan het FWO. Vandaag ontvingen we het excellente nieuws dat de middelen effectief worden toegekend. 

 De ODIS-databank werd in 2000-2003 ontwikkeld in het kader van een interuniversitair FWO-project (Max Wildiers). In 2009-2014 kon ze grondig vernieuwd worden dankzij een interuniversitair Herculesproject. Sinds 2006 wordt ze beheerd door de vzw ODIS, dit wil zeggen door een breed en participatief netwerk van verschillende cultureel-erfgoedorganisaties en academische experts. ODIS biedt een brug tussen onderzoek en cultureel erfgoed, bevordert de wisselwerking tussen beide domeinen en genereert zo meerwaarde voor al zijn partners en gebruikers. Op dit moment heeft ODIS 13 officiële partners

 De goed gestructureerde datasets in ODIS bieden systematische achtergrondinformatie over de geschiedenis van het middenveld, religieuze instituten, sociale bewegingen, ngo's, scholen, vakbonden en werkgeversorganisaties, zorgvoorzieningen, kerkgemeenschappen en parochies, migranten- en etnisch-culturele organisaties..., dit alles zowel op lokaal, nationaal als internationaal vlak. KADOC verzamelt en publiceert in ODIS coherente en kwaliteitsvolle informatie over hoe religie de moderne samenleving en cultuur heeft beïnvloed, dit langs heel verschillende en vaak ook verrassende wegen. Daarbij ook uitgebreide biografische data, bijvoorbeeld over priesters, mannelijke en vrouwelijke religieuzen, politici, academici, missionarissen, sleutelfiguren in de geschiedenis van het Vlaamse en Belgische middenveld... Andere datasets documenteren historische tijdschriften, archieven, congressen, processies en zelfs kerkgebouwen. 

De FWO-middelen maken het mogelijk om tijdens de volgende vier jaar werk te maken van een grondige technische vernieuwing en uitbreiding van de databank. Nieuwe tools zullen toelaten om de datasets in ODIS op een innovatieve manier te bevragen, analyseren en visualiseren. Een ‘interoperability and discovery layer’ zal duurzame verbindingen leggen met andere (internationale) onderzoeksinstrumenten en Linked-Open-Data-verzamelingen. Onderzoekers zullen datasets kunnen importeren en verwerken in hun eigen toepassingen. Een nieuwe module zal het mogelijk maken om ook historisch statistisch bronnenmateriaal te verzamelen en contextueel te ontsluiten. Door een grondige technische update van de databank zal ODIS tegemoetkomen aan de vereisten van het lopend en toekomstig onderzoek in de ‘digital humanities’. Tegelijk met dit project start dit jaar ook een participatief traject met verschillende stakeholders om ook de structuur, werking en inhoudelijke accenten van ODIS onder handen te nemen en te vernieuwen. Indien u interesse hebt om hieraan mee te werken, contacteer info@odis.be

 

 

LIBIS verwelkomt Eryk Kulikowski als Software Architect binnen het RDR-team!

Eric Kulikowski
Op 7 maart startte Eryk Kulikowski bij LIBIS.  Als Software Architect zal hij het RDR-team (Research Data Repository) ondersteunen dat zich bezig houdt met het FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) beschikbaar maken van onderzoeksdata.  Eryk werkte voorheen voor UZ Leuven, we zijn erg blij dat hij nu het LIBIS-team komt versterken en wensen hem veel succes toe in zijn nieuwe functie!!

Parochiebladen in Limo Collection Discovery

KADOC-KU Leuven nam eind 2021 de functionaliteit "Collection Discovery" (Menu-optie: Uitgelichte collecties) in gebruik in Limo om de enorme en complexe digitale collectie parochiebladen, die overigens volledig full text doorzoekbaar is, inzichtelijk te presenteren aan gebruikers.

De collectie ontstond door verschillende digitaliseringsinitiatieven. Ten eerste ondersteunde uitgeverij Halewijn de digitalisering van alle gestandaardiseerde nationale pagina’s (vanaf 1953 tot 2012) en stelt het de drukklare pdf’s (2012-heden) ter beschikking van KADOC. Ten tweede digitaliseerde KADOC zelf de vele voorlopers van het gestandaardiseerde parochieblad (begin 20ste eeuw tot 1953). Ten derde worden in een vrijwilligersproject lokale uitgaven ontleend bij parochies, kerkbesturen, particulieren en erfgoedorganisaties om deze te laten digitaliseren door een vrijwilliger in KADOC. Zo wordt stap voor stap een zo volledig mogelijke digitale collectie opgebouwd van oude en recente parochiebladen uit Vlaanderen en Brussel. 

Intussen zijn meer dan 1700 gedigitaliseerde titels ontsloten, goed voor meer dan twee terabyte aan bestanden. Het is een enorme schat voor allerhande onderzoek. In het blad vind je berichten over nationale en internationale evenementen, kronieken van parochies met de activiteitenkalender van verenigingen en overzichten van overledenen, huwelijken, communies en doopsels en soms uitgebreide informatie over het dorpsgezicht, naast reclame en strips. Wist je dat Jommeke er werd geboren?

Meer weten ?

Over Limo
Over KADOC

 

KU Leuven gaat live met Dataverse

KU Leuven gaat live met Dataverse.  Hiermee beschikt KU Leuven over een nieuw platform, RDR (Research Data Repository), voor het archiveren en publiceren van onderzoeksgegevens en maakt KU Leuven het voor onderzoekers mogelijk hun data jarenlang veilig bij te houden en ze tegelijk toegankelijk te maken voor collega onderzoekers wereldwijd.

LIBIS verwezenlijkte dit project i.s.m. de verschillende stakeholders binnen KU Leuven.

 Persberichten: